Tuesday, 20 December 2011

:D


Sujudku menguatkan aku. Kerana kutahu setiap kali dahiku menyentuh sejadah, Allah mendengar setiap rintihan hatiku. Allah mengerti pedih di kalbuku. Allah juga tahu bahawa aku masih punya kekuatan untuk bangkit dan meneruskan langkah.

Ya Rabb.. Inginku berteleku panjang dalam sujud
 ini.. Inginku luahkan segala rasa yang berlagu di pelusuk hati, hanya kepada-Mu Tuhan pemilik segala sanubari..

Sunday, 18 December 2011


assalammualaikum semuaa :D

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.
“Au zubillah himinashsyaitan nirrajim… bismillahirrahmannirrahim”
Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam, dengan namaAllah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

  • Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat tersebut, kemudian bacalah surah Al- Ikhlas sebanyak 3 kali. Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang dirumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.
  • Kerjakanlah solat lima waktu tanpa henti kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.
  • Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w: “Barang siapa membaca Qul huwa”llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi. Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari neraka”.
  • Inilah yang dinamakan membaca Qulhua”llahuahad satu khatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita sehari. Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: “Barangsiapa membaca surah Al- Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga”. (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya “Siapakah antara Kamu yang dapat khatam Qur’an dalam jangkamasa dua-tiga minit?” Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab.

Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur’an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al- Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al- Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.
Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al- Ikhlas.”

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: “Wahai Allah kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan”.
Sabda Rasulullah SAW lagi: “Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahad itu tertulis disayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s”.

  • Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, dan an-annas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke jumaat yang berikiutnya.
  • Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq dan an-nass pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.
  • Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW “Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat”.

Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Wednesday, 14 December 2011

kelebihan AYAT KURSI ^_^


Dari Anas bin Malik r.a. berkata, "Rasulullah s.a.w. bersabda : "Apabila seseorang dari umatku membaca ayat Kursi 12 kali, kemudian dia berwuduk dan mengerjakan solat subuh, nescaya Allah akan menjaganya dari kejahatan syaitan dan darjatnya sama dengan orang yang membaca seluruh al-Quran sebanyak tiga kali, dan pada hari kiamat ia akan diberi mahkota dari cahaya yang menyinari semua penghuni dunia."
Berkata Anas bin Malik, "Ya Rasulullah, apakah hendak dibaca setiap hari?"

Sabda Rasulullah s.a.w., 
" Tidak, cukuplah membacanya pada setiap hari Jumaat."
Umat-umat dahulu hanya sedikit sahaja yang mempercayai rasul-rasul mereka dan itu pun apabila mereka melihat mukjizat secara langsung. Kita sebagai umat Islam tidak boleh ragu-ragu tentang apa yang diterangkan oleh Allah s.w.t. dan Rasul. Janganlah kita ragu-ragu tentang al-Quran, hadis dan sunnah Rasul kita. Janganlah kita menjadi seperti umat yang terdahulu yang mana mereka itu lebih suka banyak bertanya dan hendak melihat bukti-bukti terlebih dahulu sebelum mereka beriman.

Setiap satu yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w. kepada kita adalah untuk kebaikan kita sendiri. Rasulullah s.a.w. menyuruh kita mengamalkan membaca surah Kursi. Kehebatan ayat ini telah diterangkan dalam banyak hadis. Kehebatan ayat Kursi ini adalah untuk kita juga, yakni untuk menangkis gangguan syaitan dan kuncu-kuncunya di samping itu kita diberi pahala. Begitu juga dengan surah al-Falaq, surah Yasin dan banyak lagi ayat-ayat al-Quran yang mempunyai keistimewaannya. Setiap isi al-Qur'an itu mempunyai kelebihan yang tersendiri. Oleh itu kita umat Islam, janganlah ada sedikit pun keraguan tentang ayat-ayat al-Quran, hadis Rasulullah s.a.w. dan sunnah Baginda s.a.w. Keraguan dan was-was itu datangnya dari syaitan laknatullah.

terima kasih , assalammualaikum :)

Tuesday, 13 December 2011

kab - ba - ro - kaf - ta - nun = KEBERKATAN :D

ASSALAMMUALAIKUM :D
lame da tak update blog , rindu lakk ! hee ;D
tadi ade la godek-2 kat iluvislam.com tu kan . . 
godek-2 punye godek , jumpa la satu tips nie yang amat berguna ^_^
bagi fara , memang sesuai la untuk orang macm fara nie yang bergelar sebagai 'PELAJAR' , cewahh ! huhu :)
tajuk die ' BAGAIMANA MENDAPATKAN KEBERKATAN'

kita sebagai umat islam , memang menitikberatkan keberkatan dalam menuntut ilmu , yg lain-2 pun kene jugak , hurmm . :)
paling penting , keberkatan daripada emak/ayah kita , cikgu kita , hah ! :D

sesuatu yang tak dapat dilihat , dengan berkat itu kita boleh berasa tenang dan bahagia sentiase walaupun separuh dunia berada di bahu kita . 

antara TIP-2 nyeee : 

--> sebelum belajar , niatkan dalam hati nie bahawa kite belajar kerana Allah s.w.t <-- 
 Setiap kali mahu keluar dari rumah / bilik [ sape yang duk asrama ] untuk pegi sekolah , sentiase ingatkan diri kita , aku menuuntut ilmu ini kerana Allah S.W.T . Bannyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu . :)
Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang . Tetapi fikirlah bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat sentiase mendoakan kita . Jadi , kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama . :)
                                                              -->  disiplinkan diri <--                                                                                                                           Setiap kali nak study, mesti bace satu muka surat al-Quran sebelum nak mula waktu study tu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita. Ustazah ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi.
Ada sorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur, walaupun sudah lebiih 2 tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibubapa budak itu dan bertanya, apakah amalan budak ini.
Ibunya menjawab, saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan, cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran. Setiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran, memang tidak pernah tinggal. Jadi, budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar, kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan? Orang yang hebat akan memberi alasan, tetapi dia sentiase cari jalan :)

--> Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk syaitan menghalang kita menuntut ilmu <--
Apabila kita rasa tertekan kerana berkali-2 sudah baca topik tersebut, tapi tetap tak faham, dan akhirnya kita rasa putus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.
Jadi, apa kata kita cuba tips daripada *'salafus soleh' terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalan fokus, mereka pergi membaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat. Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.
--> utamakan seruan Allah S.W.T. <--
Part nie paling penting !! Apabila kita khusyuk sangat study, tetibe azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T . Tak lama pun solat ni, Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa :
" Orang yang menyahut seruan azan serta merta meninggalkan urusan untuk menunaikan solat berjemaah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya. "
Jadi, setiap kali rasa berat pungguung nak benti study untuk solat, ingat kembali, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dulu daripada kerja lain. Mana kita tau kan, kita lagi rasa mudah apabila belajar selepas selesai solat itu ;D . Inilah namanya berkat, apabila kita mengutamakan Allah S.W.T daripada benda lain.

--> jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar <--
Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiase ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-2 azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat. :)

Kesimpulannya , selamat beramal . :) Cubalah praktis tips belajar ni, matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata-2, tetapi kita jugak mahu keberkatan daripada Allah S.W.T.  Ihfazillah yahfazka, ihfazillah tajidhu tijaahak ( Jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu )
Fara hanya nak berkongsi tips yang fara dapat nie sama2 untuk kita peroleh kejayaan satu hari nanti , Insay-Allah . Sama-2 kita untuk mendapatkan keberkatannya :) 








Wednesday, 7 December 2011

aishiteru :D

 assalammualaikum semua hamba Allah yang disayangi :)
hari ini adalah hari yang paling paling bahagia . :D
sebab ape ?
sebab . . . .
hari ini , hari . .
ULANGTAHUN PERKAHWINAN EMAKAYAH KITA YANG KE - 25 :]


jeng jeng jeng ! hehe >,<
selamat hari ulangtahun perkahwinan mak-ayah :)
kita sayang mak ayah kite <3
thanks to be my parents :)
takde sape yang boleh ganti tempat mak-ayah kita :']
harap emakayah sihat sentiase , dan dimurahkan rezeki .
happy always k ;)

istimewa untuk emak dan ayah , 'terima kasih emak dan ayah '

lahirku ke dunia 

ku disambut penuh syukur 
bisikan azan ke telinga 
hikamah kalimah nan luhur

lahirku ke dunia 

ku diasuh mengenal Allah 
ku diajar sebut namaNya 
juga nabi rasul mulia

salam sayang ayah dan ibu 

mendidik ku tak pernah jemu 
halalkan lah makan minumku 
maafkanlah salah silapku 
tanpa maaf dan juga restu 
hidupku jadi tak menentu

tiada yang lebih bernilai 

dari pengorbanan yang suci itu 
tak berdaya aku membalasnya 
moga ku jadi anak yang bertakwa

terima kasih ibu, terima kasih duhai ayah (2x)
Jasamu oh ayah dan ibu 

akan ku kenang selamnya 
hidup saling berkasih sayang 
membina keluarga bahagia


pada mu Allah aku berdoa 
pada Mu jua aku meminta 
rahmatilah ibu ayah tercinta 
apunilah dosa- dosa mereka 
panjang umur, murahkan rezeki 
sejahtera dalam ketaatan 
moga berbahagia di dunia, di akhirat 
beroleh syurga

daku mengharap redha mu ibu 

juga redha darimu ayah 
hanya itulah yang ku pintu 
agar hidupku lebih bermakna

terima kasih ibu, terima kasih duhai ayah 

(ulang bridge)

tajuk : terima kasih ibu dan ayah by HIJJAZ
iLOVEmyparents :D






Saturday, 3 December 2011

kenangan yang terindah :D

haihhhh -.-' teringat lak kat dak2 PPN G nie ... rindu la kat korang . hehe . 
lame da tak jumpe en en ! :(
macam-2 ragam dak2 at dalam kelas nie , kelas nie la yang paling bising , huru-hara , haha . hadoiii =.='
kitorang da rase macam 1 FAMILY <3 
ape2 sume same2 :) tulah PPN G <3 , hee :D

taraaaa !! :D
Haaa , nie cikgu kelas kite , nama die cikgu azira :) merangkap mak kitorang , hehe .
kitorng rapat ngan cikgu nie . . sampaikan die da tak larat nak layan ragam kitorng , haha , kan cikgu kan? ^^ cikgu memg the best laa ! kitorang sayang cikgu !!
#ade lagi sorang cikgu kelas kite,name die cikgu shurina,sori la xde gambar cikgu tu [:

lagi satu cikgu yang happening , suke layan kerenah kitorang ni haa .


nie la die , cikgu yang kite cakp tu . Cikgu nie ajar kitorang sejarah .
cikgu nie lau nak tau , jarang sangat2 nak tengok die marah . . heeee ^^
sampaikan cikgu da faham kitorang punye ragam , so die tak kesah un ngan kitorang , HAHA .
happening kot ! <3

SEKARANG NAK CITE PASAL RAGAM DAK2 PPN G NIE HAAA ! HIHI . ;D

nie dak2 perempuan dalam kelas PPN G ngan cikgu kelas kitorang.
*ade yang xde kat dalam gambar nie .. lau tak ramai lagi :D

nie lak dak2 laki dalam kelas kite. Dalam kelas kite ade 10 orang je dak laki , haa :D
kalo tengok gambar nie , ade 3 orang takde , ACAP , MICKY , ngan SOBHI .
Dak2 nie penghibur kelas tu , haha . ade je la bende nak cakap . . . haihhh --'
tapi lau dorang2 sume nie takde , tak tahu la , sunyi kot kelas tu -.-

#izah ngan izzati

Izzah dak perempuan yang paling banyak cakap , dan die laa yang suke buat orang gelakk .
die kalau dah stat cakap , tak hbes .. haha .. die nie suke nyanyi dalam kelas. [suare sedap tu! :D]
sekadar menghilangkan kesunyian kat dalam kelas tu , haha . :D
tak sah kalau sehari die tak buat orang gelak , hehe . *rindu kau la weh !
tapi lau dia marah , jangan kacau laa, haa , kang tak pasal2 kite yang terkena balek , hee .
#rindu nak dengar lawak die , HAHA . 
[boboi boy] <-- teringt time die ckp tu la, memg kelakar la die cakp, HAHA . :D


#adzri

Dak paling pandai dalam kelas . Die ni diam2 ubi berisi tuh ! HAHA . Kat kelas takde la die belajar sangt , tapi bile result keluar , memg terbaik laa . Selalu je dapat no.1 . . 
pelik2 -.- die belajar macam mne un tak tahu laa . 
tapi yang kite tau je la kan , time tusyen memng die blaja betol2 . 

# haziq , acap , farid

TIGA SEKAWAN :)
dorang nie selalu gak same2 , mane2 je pegi dorang tige orang je laa .
Farid ngan acap tuh ! kalau bercakap die nombo satu laaa . 
ade jee lawak dorang ! HAHA
lawaklwak :))
teringt lak , tem yang kelas cikgu rohaila , memg tergelak2 la kitorang .
acap ngan haziq .. haihh , bergadoh cam dak2 kecik. Bak kate cikgu rohaila 'budak tak cukup umur' kihkihkih . memang kelakar ar time tuh ! sampai senak perut nak gelak , haihhh =='
setiap hari kelas tuh bising ngan dorang punye cakap la , hehe . 
Haziq tu nakal sikit , kekadang uh bising , kekdang uh diam , haa tu la aziq , tol tak ??? hehe :D 
lagi satu , die nie pandai men gitar ! haa :)
kite rapat ngan dorang2 nie .. 
paling rapat ngan si FARID , haa , kite rapat ngan die .
ape2 kitorang selalu cite cite .... tapi antare kitorang je la ..
samasama kongsi masalah :)
the best la korang ! :D

#sobhi dengan joe
dorang nie pun same gakkk , bising dalam kelas .
HAHA . same je la 2x5 ngan si tiga sekawan tu ! :D

#alyn

dak kat dalam kelas paling kite rapat ! kite selalu duk ngan die je la :)
ape2 kat dalam kelas ngan die :)
*sayang kat alyn ;)
die nie pendiam kalau mule2 kenal , tapi lau da lame2 kenal , haihhh sekepale gak ngan kitorang yang bising2 tuh ! haha
rindu kat ayat die ' bapak ah bapak ah '
haha , tu la yang selalu die cakap . :D

#micky,joe,adzri ngan sobhi

gambar nie time jamuan kat dalam kelas. dorang sibuk buat ABC , haa . rajin korang ! haha :D

#hari terakhir kat teknik kajang
hurmmm ,sedihnyee , time nie kite takde :(
da balek da kot , haa .
*jeles tau tak ! grrrr ! HAHA
eiii , takpe2 tahun depan tengok la korang ! HAHA





' tiada cinta yang ABADI , tak semua janji dapat ditepati , tiada luka yang sukar untuk DIUBATI , CINTA SEJATI susah di cari , indahnya DUNIA hanya sementara , indahnya MIMPI kadang tak pasti , tapi indahnya PERSAHABATAN yang kekal abadi ^^ '

akhhir kata : 
# aishiteru ;D












Friday, 2 December 2011

disebalik KESABARAN terselit sebutir kenikmatan ;)

ASSALAMMUALAIKUM TEMAN-TEMAN :D
hari nie nak sembangsembang pasal SABAR  , haa , the best topic ! xD hehe . 

'BERSABARLAH ANDAI DITIMPA MUSIBAH'

Kesabaran adalah sebetulnya hal yang wajib dimiliki oleh umat yang beragama. Dengan sabar menjadikan kita tidak emosi. Namun sabar dan bijaksana batasnya tipis sekali, kerana bersabar itu dekat sekali dengan mengalah, sedang bijaksana terkadang lebih tegas. Namun bersabar harus tanpa beban, sehingga boleh merasakan keadaan yang susah sebagai suatu hal yang wajar. Jangan menganggap suatu persoalan menjadi masalah, sebab sepatah kata orang lain yang tidak sengaja pun harus disimpan dalam hati. Kemarahan boleh mendatangkan kerisauan dalam diri sendiri dan kekesalan bagi orang lain.



Firman Allah s.w.t di dalam Al-Quranul Karim Yang bermaksud : "Wahai orang-orang yang beriman minta tolonglah kamu dengan sabar dan sembahyang,sesungguhnya Allah bersama-sama dengan orang yang sabar"(153.)

tak susahkan kalau kita bersabar . . ? :) kalau kita bersabar Allah lagi sayang kat kita . Ujian yang Dia bagi kat kita tu hanya untuk menguji mana tahap kesabaran kita . Kadang2 memang kesabaran kita tu hilang sampaikan kita nak marah2 nak caci maki , tapi takde gune sume tu . . .haa .. lagi kite buat macam tu lagi la Allah tak suke . . bertambah lak dosa kite .. memang berat bagi nak hadapinya , tetapi disebalik kesabaran tu ade hikmahnye . Ade keindahannye :)

Rasulullah SAW bersabda, "Orang yang paling sabar diantara kamu ialah orang yang memaafkan kesalahan orang lain padahal dia berkuasa untuk membalasnya." (HR Baihaqi) 

Rasulullah SAW pernah menggambarkan: "Sesiapa yang mensabar-sabarkan diri (berusaha untuk sabar), maka Allah akan menjadikannya orang yang sabar". (HR. Bukhari)

GULA-GULA SABAR 

tengok ! sampaikan gula2 sabar pon ade haa , hehe . #kelakar lak tengok. Kalau kita rase diri kite tak bole nak sabar , makanlah gulegule nie , insya Allah kurang sikit ketidaksabaran kite tuh , huhu ^^

Akhir kata : 

Wahai hati , 
Allah swt tidak akan menguji hambaNya dengan

ujian yang tidak tertanggung oleh hambaNya.

oleh itu wahai diriku sendiri , 

bersabar lah . 
hadapi segalanya dengan senyuman . :D


 Bila hati sentiasa sabar , hati akan rase tenang saja , dan kita dapat mengukirkan senyuman yang terindah :)

# assalammualaikum :)







Thursday, 1 December 2011

bila rindu (^o^)

Awak awak ! Saya nak gitau something nie :( senanyee saya RINDU sangat-2 kat kawan saye ! Terutama die nie la yang paling saya rinduu ! hish ! Si NOR AMYLIA MOKHADIR <3 . . . weh , rindu kau sangt-2 tau tak ! *tak tipu nie,betol-2 nie :( hurmmm ...



    tu la die AMYLIA MOKHADIR . 
kite sayang die sangt-2 .
die lah kawan kita paling-2 rapat tau tk ;D
kat sekolah selalu same2 , even tak sama kelas tapi kitorang sama dorm .
haa :D makan samesame , tido samesame , gelak samesame , menangis pun samesame , satu kepale la katekan . haha bak kate kau amy 'naseb bek xbole cantum kepale tu , kalo cantum xtau la ape nak kate, HAHA'
urmm , tetbe teringat lakk time kite lepak kat locker aku kan amy ! >,<
pastu dok sembang malam2 sampai kekadang telajak kul 2 tak pon 3 , haishhh --' bukan wat ape , citecite jea . haha .
buat masalah kekadang un sesame , kihkihkih . Xp *tpi tak bnyak sangt un (:
tapi memang best kawan ngan die ! 
susah senang kita bersame kan ! <3
*tahun depan , harap sangat2 teramat sangat ! dapat satu dorm ngan die lagi , kitorng taknak pisah even dorm pon , cukup ar sebulan lebih nie terpisah :'( da ar cuti nie tak jumpe die , lame dah kot ! haihhh --' 


* harap kite dapat jadi sahabat selamanyaa :']

# lagu nie buat aku teringat dekat kau ;D memang sesuai sangat kat ko ngan lagu nie . hehehe .


video

just wan to say
KITE SAYANG DIE SANGT2
thanks to be my freind :)

apa yang kita alami demi teman kekadang melelahkan dan menjengkelkan , tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah <3

‎''CINTA bertanya kepada PERSAHABATAN ''

CINTA : kenapa kau di perlukan sedangkan mereka sudah ada aku?''
PERSAHABATAN : ''kerana aku selalu berikan mereka SENYUMAN ketika kau berikan KEKECEWAAN"

-betapa pentingnye ssorg sahabat dlm kte suka dan duka-


JUVANA !

okeee , the best story ! :D akhirnye dapat gak kite tengok juvana sampai hbes ! sedihh kot ending die :'[ menangiss tengokk , huhu . Dalam 2 hari jea dapat tengok sume episod , wahhh ! hebat tak hebat tak ?! kihkihkih :D sebelum nie kite tak dapat tengok un , sebb duk asrama . So, dapat dengar membe2 outsider citee .  *jealous tau takkk ! eiii >,<



                                                                     
oke , DAIM ngan APEK ( due-2 baju biru) , dorang rapat sangt ! Bak kate apek , 'daim tu jambu aku' heee .
kalo tgok dalam cite ni , nampak yang apek betol2 jage si daim tu . Si apek tu da la kelakar , ade je la bende yang die nak wat orang gelak . Lagipon , apek en masok sekolah tu kali kedua , so die kenal dak2 at dalam tu .

yang nie time dorang lawan debat . Akhirnyee baek gak ayam ngan si daim tu . :)


  nie pon time dorang lawan debat !


ending yang sangat menyentuh hati :']

banyak pengajaran yang dapat kite amek dari cite nie :)

keseluruhan cite nie , kite dpat tengok yang persahabatan antara dorang sangat erat . walaupun mule-2 dorang berpecah , selalu gadoh , akhirnyee jadi satu geng ! :]
pengorbanan antara persahabatan mcam Daim ngan Apek , untung dapat kawan macam dorang nie :]

*cite ni tengok banyak kali un tak bosan ! memang best ! :D

#ade satu part nie , wat kite tersentuh sikit :'] tengok la nie . . . [persahabatan]


video
                              # sedih >,<

28 . 11 . 2011 (':

ASSALAMMUALAIKUM !! haaa  , meh sini duk dekat sikit dengar cite saye nie , heee ;D
pada suatu ari . . .cewahhh ! *macam pertandingan bercerite la pulokk yeaa . ahaha . 
tarikh tu en hari kite ngan family kite gi jenjalan , pastu gi makan at luar . wahhh ! Bukan selalu dapat gi jenjalan macm nie . Happy kot :D 

 tengok la gambar kite ade tangkap gambar2 gi KLCC :)


--> Nie baru sampai jeaa , gi jenjalan at supermarket japp . :)


--> tu kakak sayeee :D keje menangkap gambar je laa , haha .


--> muke sume kepenatan --' haha .


--> buah hati kite [: , mak ngan ayah kite . 


--> kakak ngan abang kite , oke , lau nak tau , dorang nie kembarr :D
kakak : nurfarhana
abang : muhammad farhan 


--> gambar nie candid , abang tangkap . hehe . CHOP N STEAK , tempat kitorng gi makan . Punyelah jauuhh mencari , banyak lakk kne belok-2 , haihhh , seb bek la sedap makanan diee . lau tak , memang leee , memenatkan . . --'

* hari yang bahagia , KITE SAYANG FAMILY KITE <3



goodbye NOVEMBER , welcome DISEMBER [:


this is the last month in the year 2011 ;)
bulan nie la last kite bole men facebook lame-lame, keje2 yang takde berkaitan ngan pelajaran .. 
yela , mane taknye tahun depan dah form 5 , SPM tuh ! grrr , menakutkan .
'calon Sijil Pelajaran Malaysia(SPM) 2012'
penting tu !  penentu masa depan . fuhh -.-"
tapi stat skang kene la bacebace buku form 5, tak un ulangkaji bab2 form 4 .. 
hurmmm :]